Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență ”RO – ALERT”.

 

În perioada 17.09.2018 – 28.09.2018 se va desfășura, la nivel județean și național, testarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență ”RO – ALERT”.

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea și alarmarea populației în situații de urgență, conform prevederilor legale.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Avantajul sistemului RO-Alert este că nu va trimite avertizări tuturor cetățenilor, ci doar acelora care sunt afectați în mod direct de situațiile vizate – în funcție de zona/regiunea în care se află în acel moment.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute.

Recepționarea mesajului de avertizare

Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast și funcționale în zona de acoperire a antenelor care difuzeaza alerta, vor afișa conținutul mesajului de avertizare în mod automat.

Modul de afișare a mesajului și sunetul notificării de primire a avertizării poate varia în funcție de tipul telefonului.

Nu este necesară instalarea de aplicații pe telefoanele mobile. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.

Nu este nevoie să aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.

Informații referitoare la compatibilitatea și setarea telefoanelor mobile, astfel încât echipamentele să permită recepționarea mesajelor de avertizare transmise prin Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon de pe site-ul www.ro-alert.ro .