Sedinta ordinara din 27.09.2024
SKM_C22724110114310
Potrivit legendei, denumirea comunei vine de la numele primului ei locuitor, haiducul Candruţ, fugit din Transilvania şi stabilit aici cu multe sute de ani în urmă. În prezent un număr mare de familii din comună poartă numele de „Candrea”, motiv pentru care, pentru a se deosebi una de cealaltă, capului de familie i se adăuga întotdeauna prenumele tatălui sau chiar al bunicului. Primii locuitori ai comunei deţineau pământuri întinse. În anul 1772, când s-a procedat la împărţirea moşiei Candrea, adunându-se laolaltă toţi membrii acestei mari familii de ciobani, s-a constatat că pământul lor avea o întindere uriaşă, de la varful Măgura Calului (1.254 m), pâna dincolo de muntele Ousoru (1.639 m – M-ţii Suhard).
Date geografice
Dorna Candrenilor este o comună mare, din judetul Suceava, reprezentativă pentru Bucovina, deosebindu-se de alte aşezări prin arhitectura clădirilor social-culturale, cât şi a locuinţelor ţăranilor, într-un pitoresc stil local.
Comuna Dorna Candrenilor se invecinează:
la nord, cu hotarele comunei Cârlibaba;
la nord-est, cu hotarele comunei Iacobeni;
la est, cu oraşul Vatra Dornei;
la sud-est, cu hotarele comunei Şaru Dornei;
la sud, cu hotarele comunei Poiana Stampei;
la vest, cu judeţul Bistriţa Năsăud.
Iubitorii de drumeţii pot ajunge uşor în Parcul Naţional Călimani pentru a admira frumuseţea formaţiunilor stâncoase ale rezervaţiei geologice „12 Apostoli” înconjurate de minunatele peisaje din Munţii Călimani. Activitatea vulcanică şi ulterior a agenţilor externi a dus la creearea unor forme stâncoase deosebite care au inspirat atât folclorul local cât şi cultul religios ortodox. Numeroase din aceste minunăţii au denumiri atât folclorice cât şi religioase. În apropiere, la poalele Vf. Lucaciu (1770 m), este construită o mânăstire, la care se poate ajunge şi cu mijloace auto urmând un drum forestier din satul Poiana Negrii.
Din Dorna Candrenilor se poate urca până la Vf. Ouşoru – M-ţii Suhard (1639 m), de unde se poate admira toată Depresiunea Dornelor. Din înălţimea vârfului Ouşoru, întreaga depresiuna se prezintă sub forma unui relief vălurit, cu altitudini medii de 800 – 900 m, constituind o „oază” de relaxare benefică organismului uman.
Dealul Floreni, este sat component al comunei Dorna Candrenilor. Pe teritoriul localităţii se află mai multe societăţi comerciale importante printre care sunt de amintit, secţia de îmbuteliere a marcilor de ape minerale DORNA, IZVORUL ALB aparţinând S.C. COCA-COLA HBC ROMANIA S.R.L, Fabrica de brânzeturi şi lactate „La Dorna” etc.
Poiana Negrii, sat component al comunei Dorna Candrenilor, răsfirat in vatra depresiunii, reprezintă una din localităţile cele mai caracteristice pentru Ţara Dornelor.
Dorna Candrenilor este o localitate în judeţul Suceava, Bucovina, România reşedinţa comunei cu acelaşi nume
Localitatea se află situată la vest de oraşul Vatra Dornei (9 km), pe drumul E 576, la o altitudine de 830 m, Depresiunea Dornelor
Activitati specifice zonei:
Creşterea animalelor
Exploatarea lemnului
Exploatarea apei minerale (HBC, Coca-Cola)
Procesarea laptelui (Dorna Lactate)
Activitati economice principale:
Industria agroalimentară
Pădurile de pe raza comunei acoperă 4200 de ha şi asigură suficiente cantităţi de fructe de pădure, ciuperci şi plante medicinale încât să facă necesară amenajarea unui centru de colectare, prelucrare şi valorificare a acestora.
Lucrarea primară a lemnului
Procesarea laptelui
Îmbutelirea apei minerale
Creşterea bovinelor
Turism
Obiective turistice:
Rezervaţia „12 Apostoli”
Parcul comunal
Rezervaţia Călimani
Muntele Ouşoru
Evenimente locale:
Zilele Candrenilor – ultima duminică din luna august
Hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” – 15 august
Facilitati oferite investitorilor:
Comuna Dorna Candrenilor este formată din gospodării poliactive, servicii şi activităţi agricole, în mod special creşterea animalelor. Pentru a valorifica tradiţia economică a comunei, pentru a o face mai productivă, un adevarat motor al dezvoltării locale, se doreşte atragerea de investiţii în agricultură, în creşterea animalelor.
Terenuri
Materiale de construcţii (piatră, balastru, lemn)
Proiecte de investitii:
Construirea unui pod din beton peste Râul Dorna precum și reabilitarea unui pod din beton
Construirea unui pod din beton peste Pârâul Negrișoara din satul Poiana Negri
Construirea unei grădinițe cu program prelungit
Construirea unui internat pentru copii și cantină
Pietruire drumuri sătești în toate satele din comună
Extindere canalizare în centrul comunei (1600 metri)
Extindere rețea electrică în comuna Dorna Candrenilor
Reabilitare cămin cultural în sdatul Dorna Candrenilor
Construire Casă Muzeu
Evenimente – Sarbatori locale
Zilele candrenilor
Timp de două zile,la sfârşitul lunii iulie, în bazinul Dornelor se întâmplă spectacole, concursuri sportive, expoziţii, simpozioane şi distracţie cât încape. Nota de ansamblu a manifestării este dată de specificul folcloric şi de cel religios (evenimentul este prilejuit de sărbătorirea hramului bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitate).
În parcul comunei se desfăşoară un târg cu specific folcloric unde meşterii bucovineni îşi etalează produsele realizate manual şi cu migală. La Căminul Cultural are loc o expoziţie de carte. Cu ocazia acestei sărbători cu iz local vor fi desemnaţi şi cetăţenii de onoare ai Dornei Candrenilor pentru anul în curs, cărora li se vor înmâna diplome de onoare. Vizitatorii au ocazia să se familiarizeze cu obiceiurile bucovinene ce fac zona candrenilor atât de specială.
Organizatori:
Primăria Dorna Candrenilor
Consiliul Local Dorna Candrenilor
Hramul Bisericii Adormirea Maicii Domnului eveniment – PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR
Data inceperii: 2015-08-15
Data terminarii: 2015-08-15
Locatie: Dorna Candrenilor, Dorna Cadrenilor
Descriere: Hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”
Zilele Candrenilor eveniment – PRIMĂRIA DORNA CANDRENILOR
Data inceperii: 2015-08-30
Data terminarii: 2015-08-30
Locatie: Dorna Candrenilor, Dorna Cadrenilor
Descriere: Zilele Candrenilor
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Dorna Candrenilor se ridică la 2.827 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.081 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români (98,16%). Pentru 0,67% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2] Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (92,75%), cu o minoritate de penticostali (5,09%). Pentru 0,67% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[3]
AGRICULTURA
Comuna Dorna Candrenilor este formată din gospodării poliactive, servicii şi activităţi agricole, în mod special creşterea animalelor. Pentru a valorifica tradiţia economică a comunei, pentru a o face mai productivă, un adevarat motor al dezvoltării locale, se doreşte atragerea de investiţii în agricultură, în creşterea animalelor.
Comuna are o suprafaţă agricolă de 4.910 ha, din care:
280 ha teren arabil
1997 ha păşuni
2633 ha fâneţe.
Cultura cartofului are condiţii foarte bune de climă şi sol existente în zonă şi cantităţi mari de îngrăşăminte organice(gunoi de grajd) ce pot fi administrate.
Referitor la cultura legumelor, trebuie să remarcăm că zona este favorabilă şi ar trebui să devină o oportunitate a grădinarilor. Atu-urile dezvoltării legumiculturii ar fi: consumurile colective mari (spitale, şcoli, armată), unităţi care se aprovizionează de la distanţe foarte mari, şi turismul care solicită produse locale proaspete.
Există în prezent peste 50 de familii de albine, numărul acestora putând creşte în condiţiile dotării cu un centru de colectare, prelucrare şi valorificare a produselor apicole.
Pajiştile reprezintă ponderea suprafeţei agricole cu producţii bune, cantitativ şi calitativ, în anii normali din punct de vedere climatic, şi unde se aplică o tehnologie corectă de întreţinere, fertilizare şi recoltare în momentul optim pentru producerea unor furaje de bună calitate. Creşterea competitivităţii în sectorul zootehnic urmăreşte alinierea domeniului la standardele europene, ameliorarea raselor, creşterea productivităţii muncii, introducerea de tehnologii noi care îmbunătăţesc calitatea produselor, consolidarea de noi ferme, promovarea asociaţiilor de producători precum şi dezvoltarea nişei de piaţă a agriculturii ecologice.
Există oportunitatea amenajării unor ferme de creştere a melcilor, a iepurilor, struţilor, fazanilor, păunilor, porumbeilor, dar şi a unor herghelii, exitând intenţia amenajării unui centru de echitaţie.
Industria agroalimentară
Baze de creştere şi valorificare a peştelui – în special a păstrăvilor;
Pădurile de pe raza comunei acoperă 4200 de ha şi asigură suficiente cantităţi de fructe de pădure, ciuperci şi plante medicinale încât să facă necesară amenajarea unui centru de colectare, prelucrare şi valorificare a acestora.